Nederland dagboek 20250210

Nu of nooit – kopen

In het afgelopen jaar heb ik veel geleerd over hoe het gaat in de hedendaagse huizenmarkt. In de eerste weken van de zoektocht naar een ander huis, leek het bekijken van huizen op de Funda website een recreatieve bezigheid. Het was een openbaring om te zien hoeveel woningen er te koop staan. Het bladeren tussen alle aangeboden huizen gaf mij in eerste instantie enig inzicht in de gangbare prijzen. Direct viel me op dat er veel veranderd is in de huizenmarkt sinds 33 jaar geleden, toen ik mijn eerste koopwoning kocht. Dat was toen voor de prijs van 54000 euro (omgerekend van guldens) en van enige hectiek rondom het bieden en kopen was geen sprake. Mijn toenmalige makelaar bracht me met zijn auto naar de huizen die ik uitgezocht had op het wekelijks op papier verschijnende aanbod. In die tijd had ik nog geen auto en het was handig dat de makelaar mij rondreed. Bij het derde huis was het raak en had ik mijn keus bepaald. Tegen de makelaar hoefde ik alleen maar te zeggen: “Deze wordt het, deze wil ik.” En daarmee was alles geregeld. Geen andere kopers, geen biedingen, geen haast en geen stress.

Hoe anders lijkt het nu te gaan bij het kopen van een huis. Na een eerste verkenning kreeg ik een indruk van de prijzen, kosten koper, en kon ik gaan nadenken in welke prijsklasse ik me een ander huis zou kunnen veroorloven. Met het beschikbare spaargeld zou ik een ander huis kunnen bekostigen, maar dan in de wat lagere prijsklasse. Als ik echt een fundamentele verbetering op wooncomfort zou willen, zou ik toch een kleine hypotheek voor de overbrugging nodig hebben om een redelijk recent huis op een leuke locatie te kunnen kopen. De eerstvolgende stap was een bezoek aan een hypotheekadviseur, om duidelijk uit te laten rekenen waar mijn financiële grenzen lagen. Een eerste bezoek aan een van de grote banken, bevestigde mijn eigen inschattingen, maar adviseerde men een hypotheek-structuur waarin ik voor de komende jaren altijd aan die hypotheek vastzat. Het bevestigde wel wat ik zelf al uitgerekend had, maar ik ging toch op zoek naar een onafhankelijk hypotheekadviseur. Ook die gaf duidelijk aan wat de financiële mogelijkheden waren. Maar toch gaf mij het gesprek het gevoel, dat ik te veel aan de tussenpersoon ging betalen. Een oriëntatiegesprek met een andere grote bank, bracht de oplossing. Daar werd een plan uitgewerkt, waarin ik na aankoop van een ander huis, met een tijdelijke overbruggingslening, daarna de verkoop van mijn huidige huis, uiteindelijk direct geheel hypotheek vrij zou zijn. Toen was alles duidelijk. De overbruggingshypotheek was aangevraagd en goedgekeurd door de bank, nu kon ik definitief op zoek gaan naar een ander huis, exact wetende wat mijn budget was.

Tijdens die zoektocht naar een ander huis heb ik veel geleerd over hoe het nu toegaat op de huizenmarkt. De belangrijkste les was: reageer onmiddellijk als je op Funda een huis ziet dat je bevalt. In de eerste weken en maanden van mijn zoektocht reageerde ik veel te laat. Als ik een huis op de website zag staan, ging ik er eerst naar toe om het van buiten en van dichtbij te bekijken en een rondje door de buurt te maken. Pas na enige dagen besluitvorming, besloot ik dan de betreffende makelaar te bellen voor een bezichtiging. Heel vaak kreeg ik dan te horen dat de lijst al vol was, er was misschien nog plaats op de reservelijst… Daarna heb ik geleerd om direct, op dezelfde dag, nog beter binnen een uur, naar de betreffende makelaar te bellen voor een bezichtigingsafspraak. Zo heb ik ongeveer twaalf huizen bezocht. Vaak viel het huis dan toch op bepaalde punten tegen, zoals de locatie, het onderhoud, de bereikbaarheid, of gewoon het gevoel. Deze ervaringen brachten wel dat ik beter leerde mijn eigen wensen te specificeren en daarmee doelgerichter te kunnen kiezen uit het aanbod. Tweemaal heb ik een bod gedaan op een huis dat me erg beviel en tweemaal ben ik overboden.
Eind van het jaar 2025 bezocht ik in twee dagen, maar liefst drie huizen achterelkaar. Bij het derde huis van die week wist ik het: deze wil ik. De vraagprijs was net binnen mijn budget en om dit huis te krijgen, wist ik zeker dat ik meer moest bieden dan de vraagprijs. Volkomen zeker van mezelf heb ik toen op een zekere maandagochtend, een paar uur voor de sluitingstermijn, een bod gedaan dat 5% boven de vraagprijs was. Een voorzichtig bod, omdat er mogelijk wat kleine gebreken aan het huis waren. Bovendien was mijn bod zonder voorbehoud van financiering. Dat durfde ik aan, omdat ik wist wat mijn mogelijkheden waren, uitgaande van een verwachte opbrengst uit de verkoop van mijn huidige huis. Dat bracht wel enig risico, waardoor mensen om mij heen zeiden: “Dat had je nooit moeten doen!” Toch voelde ik mij voldoende zeker en wachtte af.

Groot was mijn verrassing toen op dezelfde dag al, slechts een paar uur later, mijn makelaar me op mijn werk belde en zei dat men bod geaccepteerd was. Dat was een enorme stap voorwaarts en ook een hele opluchting. Die maandenlange zoektocht naar een huis was interessant en spannend, maar ook vol met decepties. Van de onzekerheid was ik nu af, ik had het huis van mijn wensen, nu alleen nog het koopcontract tekenen voor beide partijen, taxaties en bouwkundige keuringen. Maar de zoektocht was ten einde, ik had een ander huis.
Tegen de collega’s op mijn werk zei ik nog enigszins verbouwereerd na de plotselinge acceptatie van mijn bod: “Ik geloof dat ik zonet een huis gekocht heb!” Ik moest er even bij gaan zitten en had een kop sterke koffie nodig om het verwerken.

Na de schok dat ik nu echt een huis gekocht had, brak er toch nog een spannende week aan. Immers, ik had getekend voor de koop, met als voorwaarde een bouwkundige inspectie. Dus die bouwkundige inspectie moest ik wel op korte termijn nog wel even regelen. Dat was geen probleem, de makelaar kon mij wel het adres van een adviesbureau geven. Het resultaat van de inspectie viel enorm mee. De vreemde plekken in het plafond van de badkamer waren niet het gevolg van water lekkage, maar schimmelplekken vanwege een slecht werkende mechanische afzuiging. Dat systeem was inmiddels vervangen volgens de eigenaar. Dat scheurtje in het glas van de lichtstraat boven de keuken zat er al vele jaren en heeft nooit een lekkage gegeven. Verder vond de inspecteur wat kleinigheden, die gemakkelijk hersteld konden worden, zoals te vernieuwen kitrandjes in de badkamer en keuken. Geen echte problemen dus. Voor mijn financiering en voor de hypotheek waren er nog taxaties nodig, van het nieuwe huis en mijn huidige huis. Ook fijn was het, dat het nieuwe huis op een iets hogere waarde werd getaxeerd dan ik ervoor ga betalen. Enigszins nerveus was ik voor de taxatie van mijn huidige huis, wetende dat er best wel wat zichtbaar achterstallig onderhoud is. Tot mijn opluchting kwam de taxateur na enkele dagen met een bedrag dat hoger was dan de WOZ-waarde en ook iets hoger dan de vraagprijs die ik samen met de makelaar overeengekomen was. Alles bij elkaar waren nu alle formaliteiten vervuld en was de koop zeer definitief geworden.

De overeengekomen datum van aanvaarding van het nieuwe huis stond op 2 mei 2025, dus nog bijna een half jaar wachten tot ik kon verhuizen. Na de drukke periode van alle acties rondom de koop en afhandeling, viel ik als het ware in een zwart gat van rust. Wat nu nog te doen? De volgende stap was mijn huidige huis nu echt te koop zetten. Met de makelaar afgesproken dat de periode van half januari 2025 strategisch gunstig was. Zelfs beweerde de makelaar dat mijn huis binnen drie weken verkocht zou zijn. Eerst zien en dan pas geloven!
In een volgend artikel meer over de opvolgende acties.


<< vorige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . volgende >>

Reacties zijn gesloten.